SMC na Poti ob žici s predsednikom dr. Mirom Cerarjem na čelu

Tudi letos smo se v SMC podali na Pot ob žici s predsednikom dr. Mirom Cerarjem na čelu, podpredsednico stranke dr. Simono Kustec Lipicer, podpredsednikom dr. Milanom Brglezom, predsednikom LO Ljubljana dr. Petrom Umekom in seveda poslankami, poslanci, članicami in člani.

Dr. Cerar je izrazil veselje, da smo se člani SMC zbrali v tako velikem številu, »da gremo po tej poti, ki nas spominja na težke čase, ko smo uspeli Slovenci z veliko poguma upreti vsem tistim, ki so nas hoteli zatreti.« »Prepričan sem, da smo Slovenci tudi danes takšni, da če bi nas kdo hotel zatreti, smo vedno pripravljeni stopiti skupaj,« je še dejal.

Dr. Milan Brgez je ob tej priložnosti dejal: “Gre za tradicijo, na katero smo lahko ponosni in zato mi je v čast, da lahko hodim na tej poti, za katero so ljudje trpeli v preteklosti.”

Dr. Simona Kustec Lipicer je o pomenu dogodka dejala: “Je simbol bolečine, a hkrati in predvsem simbol pogumne in trdne odločitve izboriti si pravico za svobodo in mir. Danes zato zame naš pohod v znamenju spoštovanja in moralne solidarnosti do težkih časov v boju za boljši jutri, tako naših prednikov kot tudi današnjih žrtev vojnega terorja.”

Dr. Peter Umek pa je dejal: “Pohod ob žici je ena najpomembnejših prireditev, ki se že 60 let dogaja v Ljubljani, sedanji Zeleni prestolnici Evrope. Na pohod lahko gledamo z več vidikov, ki so vsi enako pomembni. Prvi je rekreacijski in s tem povezana skrb za zdravje, drugi je gotovo druženje in srečevanje s prijatelji, tretji pa spomina na dogajanja med vojno in po vojni, kot opozorilo, da se take strahote ne bi nikoli več dogajale.”

Svetnica SMC v Občini Škofljica Rebeka Lesjak in predsednica LO SMC Škofljica Mateja Vidrajz sta prehodili vseh 35 km in tako počastili spomin na okupirano Ljubljano.